Tuesday, June 3, 2014

پذیرش سه هزار دانشجوی بورسیه در ایران!!

تخلف دولت احمدی نژاد در پذیرش سه هزار دانشجوی بورسیه در ایران

  ابراهیم خندان
بی بی سی - شنبه 31 مه 2014 - 10 خرداد 1393
 
انتشار خبر اعزام دانشجو با بورس دولتی و اهدای بورس دانشگاه‌های داخلی به بیش از چهار هزار دانشجو، خارج از ضوابط قانونی در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد، یکی از موضوعات جنجالی در حوزه آموزش عالی در طی روزهای گذشته است.
این جنجال با مصاحبه آقای مجتبی صدیقی، رییس سازمان امور دانشجویان و معاون وزیر علوم شروع شد که گفته بود؛ در مجموع چهارهزار و دویست و سی و هشت بورس خارج از روال در دانشگاه های داخل و اعزام، در هشت سال فعالیت دولت های نهم و دهم اعطا شده است.
این تخلف‌ها شامل عدم رعایت سن قانونی، پایین‌تر بودن معدل دوره‌های کارشناسی و کارشناسی ارشد از حد نصاب، عدم ارائه تعهدنامه محضری برای دریافت بورس و از همه مهمتر پذیرش سه هزار و دو نفر در دوره بورسیه دکترا بدون شرکت در آزمون ورودی بوده است.
آقای صدیقی خبر پذیرش سه هزار دانشجوی دوره دکترا بدون آزمون را پیش از این در بهمن ماه سال گذشته هم اعلام کرده بود. در آن زمان این خبر چندان مورد توجه قرار نگرفت ولی این بار وی با انتشار آمارهای رسمی گفت: "قرار بود در این زمینه حرفی زده نشود، ولی احساس کردیم اگر بحث نکنیم بدهکار نیز می شویم. بنابراین مسایل در حد واقعیات و تا حد امکان گفته شد؛ اما موارد خاص را معذوریم که اعلام کنیم."
انتشار این اطلاعات و آمار موجب شده است که نهادهای نظارتی شامل سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات، نمایندگان خود را در سازمان دانشجویان مستقر و پرونده‌های مرتبط با این تخلف‌ها بررسی کنند.
با وجود اینکه این خبر به تازگی بطور گسترده منتشر شده است ولی پیش از این جامعه دانشگاهی بطور جسته و گریخته از آن بطور کیفی آگاه بود، اگرچه از ابعاد آن بی خبر بود. یکی از اثرات این پذیرش دانشجوی بدون آزمون، کم شدن سهمیه پذیرش دانشگاه‌ها بود که موجب اعتراض‌های گسترده دانشجویان شرکت کننده در آزمون دکترای سال ۱۳۹۱ شد.
این اعتراض‌ها تا به آنجا ادامه پیدا کرد که محمدحسین سرورالدین رئیس سازمان سنجش در آن دوره از وضعیت پیش آمده سلب مسئولیت کرد و این کم شدن ظرفیت را به گردن وزارت علوم انداخت و اعلام کرد که وی در جریان این موضوع نبوده و این کاهش بدون اطلاع او و با تایید یکی از مشاوران وزارت علوم صورت گرفته است. این اظهار نظر موجب عزل وی از مقامش شد.
تغییر نرخ ارز برای همه بد نیست
براساس اطلاعات منتشر شده، به جز سه هزار نفری که بدون آزمون به دوره دکترا راه یافته‌اند و بورسیه دانشگاه‌های داخلی شده‌اند، می‌توان دانشجویان مورد اشاره آقای صدیقی را در دو گروه دسته بندی کرد. گروه اول دانشجویان اعزامی به خارج از کشور هستند که بدون گذراندن مراحل معمول گزینش دانشجوی بورسیه خارج، در خارج از کشور به تحصیل مشغولند و تعدادشان بالغ بر یکصد وچهل نفر است.
با توجه به ظرفیت بسیار محدود پذیرش دانشجو برای اعزام (در حدود ۱۰۰ نفر در هر سال)، رقابت فشرده‌ای در این بخش وجود دارد. به همین دلیل ورود دانشجویی حتی با معدل ۱۶ دردوره کارشناسی ارشد به دوره بورس دکترای خارج از کشور بسیار غیر معمول و عجیب است چه رسد به معدل ۱۲ و به نظر می‌رسد تعداد کسانی که با معدل پائین و بدون آزمون بورسیه شده‌اند کم نباشد.
گروه دوم برخی از دانشجویان دوره دکترای خارج بوده‌اند که با بالارفتن قیمت ارز در کشور، توانایی پرداخت هزینه های تحصیل در کشور های خارجی را نداشتند و مجبور به بازگشت به کشور شدند.
آنها در ابتدا با هزینه شخصی یا سازمان‌های دولتی و نهادهای حکومتی برای ادامه تحصیل به خارج رفتند و با گران شدن ارز به داخل بازگشتند با این تفاوت که با اینکه فاقد شرایط دریافت بورس بوده‌اند، در ایران از یک دانشگاه بورس تحصیلی دریافت کردند.
معنای بورس داخل نیز این است که دانشگاه‌ها برای تامین کادر هیات علمی خود هزینه تحصیل و حقوق دانشجو را بر عهده می‌گیرند تا این دانشجو نیز پس از پایان تحصیل بعنوان عضو هیات علمی در آن دانشگاه مشغول به کار شود. یعنی کار تضمینی بعد از تحصیل در دانشگاه.
بحث تبدیل وضعیت دانشجویان دکترای خارج از کشور به بورسیه داخل از سال ۱۳۸۹ مطرح شد و برای این منظور دستورالعملی تهیه شد که در آن شرط معدل یکی از شروط اصلی این تبدیل بود. با این وجود طبق آمار ارائه شده ۲۲۸ نفر از مجموع دانشجویانی که وضعیت خود را به بورس داخل تبدیل کردند معدل زیر ۱۴ داشته‌اند و در پرونده ۲۳۵ نفر نیز معدلی اعلام نشده است.
روند تبدیل بورس برای دانشگاه‌های کوچک و مناطق محروم در نظر گرفته شده بود و دانشجو در ازای بورس دریافتی برای کار کردن در دانشگاه باید تعهد محضری می‌داد که ۱۸۳ نفر از دانشجویان قید شده در آمارهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲، چنین سندی را ارائه نداده‌اند.
با اینکه هدف این برنامه تقویت دانشگاه‌های کوچک و محروم بوده است، دانشگاه علامه طباطبایی با پذیرش ۲۵۹ نفر بالاترین رتبه را در پذیرش بورس تبدیل به داخل دارد و پس از آن دانشگاه های خوارزمی و گیلان رتبه‌های بعدی را در اختیار دارند.
به نظر می‌رسد که این دانشگاه‌ها برای جذب این عده عجله هم داشته‌اند و حتی پیش از تائید نهایی وزارت علوم دانشجویان را ثبت نام کرده‌اند. این مسئله همان نکته‌ای است که عده‌ای آن را نشانه وجود ارتباطات خاص و ویژه در این روند می‌دانند.
آقای صدیقی درباره روند پذیرش بورسیه های داخل در این سال‌ها و با توجه به این نکات گفته است: "طبیعی است در این مسیر حضور آقازاده ها و منصوبان نیز پیدا شود که اسامی این عده نیز وجود دارد. قرار بر این بوده که به دلسوخته های انقلاب توجه شود، اما در آن چارچوب افراد دیگری که معلوم نیست چه شرایطی داشته اند نیز از این امتیاز استفاده کرده اند. "
ورود به دکترا بدون آزمون
ورود سه هزار دانشجوی دکترا به دانشگاه بدون آزمون نیز از نکات بسیار بحث برانگیز مصاحبه آقای صدیقی بوده است. بر اساس آیین‌نامه وزارت علوم، گزینش و پذیرش دانشجویان دوره دکترا (اعزام یا داخل) فقط با آزمون سراسری ممکن است.
سازمان سنجش تا چند برابر ظرفیت دانشگاه‌ها را از طریق آزمون سراسری انتخاب و به دانشگاه‌ها معرفی می‌کند. پس از آن دانشگاه‌ها با مصاحبه حضوری از داوطلبان معرفی شده و پس از تائید گزینش، دانشجویان دکترای خود را انتخاب می‌کنند.
کارشناسان آموزش عالی می‌گویند که به مرور زمان بندهایی به این آئین نامه اضافه شد که تسهیلاتی را برای آنهایی که دارای خدمات و فعالیت های برجسته فرهنگی و اجتماعی بودند فراهم می‌کرد. این تبصره‌ها و دستورالعمل‌ها بتدریج راه‌هایی را برای پذیرش دانشجو بدون آزمون فراهم کرد و کار را به جایی رساند که زد و بندهای اقتصادی یا سیاسی راه را برای ورود برخی از افراد فاقد صلاحیت علمی به دوره دکترا باز کرد. آنها به عنوان نمونه به مسئله دانشگاه هنر اصفهان اشاره می‌کنند.
ماجرای دانشگاه هنر اصفهان
به گفته برخی از کارشناسان در زمان رسیدگی و تحقیق و تفحص از دانشگاه هنر اصفهان بوسیله دیوان محاسبات کشور به دلیل برخی از تخلفات مالی، مشخص می‌شود که یکی از مدیران محلی که ارتباط نزدیکی با مشاوران آقای احمدی نژاد داشته، با استفاده از ارتباط خود با این دانشگاه و رئیس آن، در ابتدای سال تحصیلی ۹۲-۹۱ بدون آزمون، در مقطع دکترای این دانشگاه در رشته شهرسازی اسلامی پذیرفته می‌شود.
در حالی که وی دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت است و در رشته‌ای مرتبط با رشته مقطع دکترا تحصیل نکرده است. وی بلافاصله و پس از چند روز، قراردادی پژوهشی به مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان با دانشگاه هنر اصفهان امضا می‌کند، قراردادی که معاون اداری، مالی دانشگاه هنر کارفرمای آن و رئیس این دانشگاه پیمانکار آن است.
البته پیمانکار، یعنی همان رئیس دانشگاه بر اساس اسناد دیوان محاسبات در ابتدای امر مبلغ ۲۹۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز دریافت می‌کند. هزینه این قرارداد از محل اعتبارات یکی از مناطق آزاد پرداخت شد که این فرد مدیریت آن را برعهده داشت.
واکنش‌ها
گروهی از کارشناسان از ارائه این اطلاعات و برخورد دولت آقای روحانی با این مسئله استقبال کرده و به سرانجام رساندن آن را آزمونی بزرگ برای دولت می‌دانند. آنها می‌گویند اکنون ۳۰۰۰ نفر وارد تحصیلات تکمیلی دکترا شده‌اند و از آن جایی که این‌ها با عناوین پرطمطراق و عقبه وارد این مرحله شده‌اند، برخورد با آن‌ها ممکن است حتی دردسرهایی ایجاد کند.
اکنون برخی از دانشگاهیان می گویند که قوه قضاییه به این مسئله ورود پیدا کرده و سپس تسهیلاتی را که برخی غیرقانونی دریافت کرده‌اند را پس بگیرد.
عده‌ای دیگر نیز معتقدند که در این سال‌ها مجموعه معیارهای غلط سطح کیفی دانشگاه را تنزل داده است چون هنگامی که خارج از روال قانونی افرادی وارد دانشگاه می‌شوند به اقتدار علمی و اخلاقی دانشگاه لطمه وارد می‌شود و دانشگاه را با بحران مواجه می‌کند.
به عنوان مثال، یکی از اثرات وجود چنین افرادی، داغ شدن بازار خرید و فروش مقاله و پایان نامه در کشور است که اعتبار دانشگاه‌های کشور را در بین مجامع علمی دنیا به خطر انداخته است.
اما در مقابل گروهی از محافظه کاران هم هستند که هدف اصلی این اطلاع رسانی را انتقام سیاسی می دانند. مهدی کوچک‌زاده عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفته است که وقتی چگونگی اعطای این بورسیه‌‌های تحصیلی در دولت‌های گذشته روشن شد،‌ ما هم انگیزه وزارت علوم در افشا و احقاق حق را باور می‌کنیم و الا تا قبل از آن، این گزارش‌ها سیاسی و بیشتر برای به انفعال کشاندن طرف مقابل است.
حسن مسلمی نائینی معاون بورس و دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان در دولت آقای احمدی نژاد نیز بیسواد خواندن سه هزار دانشجوی بورسیه دوره قبل کاری خارج از عرف و اخلاق می‌داند و می‌گوید در دوره اصلاحات نیز افرادی بورس شده بودند که در مورد آنها ضوابط علمی و عمومی رعایت نشده بود از من خواستند که آن را اعلام کنم اما من این کار را درست ندانسته و انجام ندادم. روزنامه کیهان نیز این کار را "عقده‌گشایی عده‌ای که قرار بود با کلید، قفل‌های زندگی مردم را باز کنند" می‌داند.
البته همین محافظه کاران نیز بطور ضمنی وجود تخلف را تائید می‌کنند و اعتراض آنها به اعلام عمومی چنین اطلاعاتی است. برای مثال روزنامه کیهان مصاحبه شفاهی را همان آزمون عمومی تلقی می‌کند و معاون بورس و دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان در دولت آقای احمدی نژاد به برخی از امتیازهای داده شده به افراد خاص اعتراف می‌کند و آن را روندی عادی و طبق قوانین وضع شده در دوران اصلاحات می‌داند.
احمدی نژاد فقط اقتصاد را نابود نکرد
 کلمه – گروه خبر: ۵ سال می گذرد از روزی که میرحسین موسوی در مناظره ی تلویزیونی خود خطاب به میلیون ها ایرانی گفت که آمده زیرا وضعیت فساد در کشور بیداد می کند. فسادی در تمام عرصه های اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی کشور که گرچه حاکمیت و قوای سه گانه، تمام قد از آن حمایت کرده و سعی در پنهان کردن آن داشتند اما طی سال های گذشته به مرور و با گذشت اندک زمانی یکی یکی از آن پرده برداری می شود. هرچند که گوینده ی آن سخنان و دلسوزان این وضعیت که روزی بر اساس احساس مسئولیت خود پا به عرصه گذاشته بودند تا با جلوگیری از ادامه ی فسادها از انقلاب و نظام حفاظت کنند، این روزها در حصر خانگی و زندان ها به سر می روند و از پرونده سازان آن روزها با بگم بگم هایی که هیچ گاه گفته نشد یک به یک پرونده ها رو می شود.
در ادامه ی فاش شدن تخلفات دولت احمدی نژاد این روزها موضوع بورسیه های خارج از روال قانونی و اعمال دخالت های غیرقانونی در دانشگاه ها داغ شده است. تا آنجا که عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر با بیان این‌که به حال و احوال دانشگاه و علم و پژوهش باید گریست، می گوید ربودن فرصت دریافت بورس دکتری از هزاران جوان فارغ التحصیل و ذیصلاح کمتر از فساد اختلاس ۳۰۰۰ هزار میلیاردی نیست.
در همین حال رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم می گوید که مسوولان وقت وزارت علوم باید در مورد موضوع ۳۰۰۰ دانشجوی بورسیه شده که گفته می‌شود نیمی از این تعداد غیرقانونی بوده است پاسخگو باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر در واکنش به پذیرش بدون آزمون ۳۰۰۰ دانشجوی بورسیه در دولت گذشته که حدود نیمی از آنها فاقد شرایط علمی بودند، با بیان این‌که به حال و احوال دانشگاه و علم و پژوهش باید گریست، گفت: ربودن فرصت دریافت بورس دکتری از هزاران جوان فارغ التحصیل و ذیصلاح کمتر از فساد اختلاس ۳۰۰۰ هزار میلیاردی نیست.
مهدی سالاری‌راد در گفت‌وگو با ایسنا گفت: آنچه که وزارت علوم اعلام کرده است به معنی این نیست که تمامی ۳۰۰۰ نفر پذیرفته شده فاقد صلاحیت علمی هستند، بلکه روش پذیرش آنها را غیررقابتی و بدون آزمون عمومی و در مواردی فاقد شرایط همان دستورالعمل های مصوب دوره قبل اعلام نموده است. به عبارتی عدم اعلان عمومی و عدم برگزاری آزمون و فراهم ننمودن “فرصت برابر برای رقابتی عادلانه” برای هزاران فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد علاقه مند به ادامه تحصیل و اخذ بورس دکتری مورد اشاره وزارت علوم علت اصلی اعتراض جامعه دانشگاهی کشور است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر با تاکید بر اینکه ربودن فرصت دریافت بورس دکتری از هزاران جوان فارغ التحصیل و ذیصلاح کمتر از فساد اختلاس ۳هزار میلیاردی نیست، افزود: حسب شنیده‌ها درصد قابل توجه‌ای از ۳۰۰۰ نفر پذرفته شدگان از صلاحیت نسبی علمی و قابل قبول برخوردارهستند اما همین چند صد نفر هم که فاقد صلاحیت علمی حداقلی و تعدادی هستند دارای سوابق سوء تحصیلی درخشانی نیستند. اما علی‌رغم اهمیت موضوع صلاحیت علمی، اعطای بورس تحصیلی داخل و خارج بر اساس روابط شخصی، رانتی، خانوادگی، خطی و سیاسی، و تعاملات و معاملات ناسالم امری ناپسند و مصداق خلاف قانون و سوء استفاده از موقعیت شغلی مسئولین وقت وزارت علوم محسوب می شود.
وی با بیان این که فراهم نمودن “فرصت های برابر” فقط شامل حوزه‌های اقتصادی و مزایده‌ها و مناقصات نمی‌شود، اظهار کرد : اینکه به همکارشان در ستاد وزارت علوم، به یک تشکل دانشجویی و نیز خود آقای مدیرکل سابق سهمیه های فراوان معرفی افراد برای بورس دکتری را “هبه” نمایند و یا به روسای دانشگاه‌ها سهمیه ویژه اختصاص دهند و انان نیز بدون کسب نظر از دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی به افراد مورد نظر خود واگذار کنند، مصداق عدالت است؟ به راستی آیا امکان پاسخگویی در روز جزا وجود دارد؟
سالاری با اشاره یه صدمات وارد شده به آموزش عالی کشور گفت: همانگونه که رانت‌خواری و عدم شفافیت می‌تواند فضای کسب و کار را آلوده و تضعیف نماید و آفت رشد اقتصادی محسوب می‌شود، اینگونه اعطای بورس تحصیلی و کادرسازی برای دانشگاه‌ها به فضای آموزش و پژوهش صدمات جبران ناپذیری وارد می‌کند. صدماتی که آثار شوم آن چند سال دیگر هویدا خواهد شد آنگاه که این بورسیه‌ها با لطایف‌الحیل فارغ التحصیل شود و به عنوان عضو هیات علمی به دانشگاه‌های مظلوم و به معنای کامل کلمه به “دانشگاه‌های مستضعف” تحمیل شوند.
به اعتقاد این عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر، متاسفانه در اینده نزدیک افرادی با عنوان دکتری و استادی کرسی‌های استادی دانشگاه‌ها را اشغال خواهند کرد که معدل دوره کارشناسی آنها ۱۱.۵ و یا رکورد دار مشروطی در دوران تحصیل خود بوده‌اند. عملا اینگونه اقدامات موجب سلب انگیزه و اعتماد دانشجویان و فارغ‌التحصیلان نخبه به سیستم تربیت و جذب اعضای هیات علمی در وزارت علوم و دانشگاه‌ها خواهد شد، چرا که اصولا نظام و سیستم شفاف و عادلانه‌ای را در این حیطه خطیر و تاثیرگذار در آینده علمی و توسعه ملی نمی‌یابند و به ویژه آنگاه که همکلاسی ضعیف و درس نخوان خود را در کسوت استادی دانشگاه بیابند.
باید به حال و احوال دانشگاه و علم و پژوهش گریست
وی با بیان این که باید به حال و احوال دانشگاه و علم و پژوهش گریست گفت: سرنوشت سرمایه های انسانی و علمی و اقتصادی کشور ظالمانه مورد دست‌اندازی واقع شده آنهم توسط خود دانشگاهیان و دوستانی که حتما علاقه‌مند به نظام و دانشگاهها بوده‌اند. ولی چه کنیم که قوانین را بر نتافتند و به عمق فاجعه و بدعت گذاری در پذیرش دانشجویان بورسیه التفات نداشتند و صدماتی تقریبا جبران ناپذیر بر پیکره دانشگاه‌ها و آموزش عالی کشور وارد نموده‌اند.
سالاری با تاکید بر اینکه یقین دارم که ارگان‌ها و سازمان‌های بازرسی و نظارتی در این باره ورود خواهند کرد و راهکاری را برای تصحیح اقدامات خلاف خواهند یافت، گفت: باید تلاش کرد از تکرار این قبیل اقدامات هم جلوگیری شود. یکی از راهکارها وضع قوانین متقن و شفاف توسط مراجع ذیربط و به ویژه توسط مجلس و شورای انقلاب فرهنگی است تا اینگونه نباشد که بورس‌های تحصیلی که نوعی سرمایه‌گذاری و روشی متداول برای تربیت نیروی انسانی دانشگاههاست تابع خط و خط بازی و اشتباهات و خدای نکرده سوء استفاده یک مدیر و یا یک وزیر و معاون وزیر قرار گیرد.
 
تشریح جزییات پرونده سه هزار دکترای بورسیه
رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: مسوولان وقت وزارت علوم باید در مورد موضوع ۳۰۰۰ دانشجوی بورسیه شده که گفته می‌شود نیمی از این تعداد غیرقانونی بوده است پاسخگو باشند.
جواد هروی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تشریح جزییات پرونده ۳۰۰۰ دانشجو دکترای بورسیه شده که وزارت علوم اعلام کرده در مورد نیمی از این تعداد دانشجوی بورسیه شده غیرقانونی این کار صورت گرفته است گفت: براساس گزارشی که رییس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم اعلام کرده است، طی سال‌های ۸۵ تا ۹۲، ۷۲۹ نفر به خارج از کشور اعزام شده‌اند که از این میان بیش از ۷۰ نفر در مقطع کارشناسی بودند که معدل زیر ۱۴ داشتند که این خلاف آیین‌نامه و تمام قواعد و ضوابط است.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین ۷۰ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد معدل زیر ۱۶ بودند و ۳۰۰۲ نفر بدون شرکت در آزمون، بورسیه دکترا شدند.
رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون‌ آموزش و تحقیقات مجلس خاطر نشان کرد: آنچه که دکتر صدیقی معاون وزیر علوم و رییس سازمان امور دانشجویان مستند به اسنادی که در سازمان وجود دارد گفته، طبیعتا نمی‌تواند غیر استنادی و غیر موثق باشد.
هروی تاکید کرد: باید مسوولان آن زمان، امروز پاسخگو باشند؛ در شرایطی که این مسئله رخ داده خیانت دیگر به این معنا نیست که بگوییم دست در جیب کسی کردند، لذا اینکه مدیری در یک مقطع زمانی کار خلافی انجام داده باید پاسخگو باشد.
وی افزود: به گفته مسوولان دستگاه امور دانشجویان هر دانشجویی که بورس خارج از کشور می‌شود قریب یک میلیارد تومان هزینه در بر دارد، ما چطور می‌توانیم یک میلیارد برای کسانی هزینه کنیم که صراحتا بر خلاف آیین‌نامه و دستورالعمل سازمان و یا وزارتخانه‌ای عمل کرده‌اند؟
نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: البته در این آمار حدود ۲۲۸ نفر مدل کارشناسی زیر ۱۴ و ۷ نفر حتی زیر ۱۲ بودند و این خلاف صریح آیین‌نامه و هر قانونی است. بنابراین اگر هر قانونی را ملاک قرار دهید این حق را نمی‌دهد که فردی را بورس از خارج از کشور کنید یا بالعکس که معدلش زیر ۱۲ باشد. در نتیجه این مسئله صراحتا غیرقانونی و زیر پا گذاشتن قانون در وزارت علوم بوده است.
رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش مجلس افزود: براساس آمارهایی که ارائه شده است اینگونه به نظر می‌رسد که مدیران وقت مسوولیتی را بر عهده گرفته و نتوانسته‌اند منطبق با قانون عمل کنند و به همین خاطر این آمار شرم‌آور را شاهد هستیم.
هروی ادامه داد: براساس آماری که ارائه شده حتی ۲۳۵ نفر معدل‌شان اعلام نشده است و یا ۳۲۵ نفر از افرادی که بورس شده‌اند فاقد شرایط سنی زیر ۳۳ سال بوده و بعضی نیز بدون سپردن سند محضری بودند و نیز بیش از ۲۵۰ نفر نیز تبدیل به داخل برایشان کار انجام شده که تعدادی نیز به دانشگاه علامه مربوط است؛ بنابراین خلاف آشکار صورت گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: معتقدم در این قضیه باید با توجه به اسنادی که در سازمان امور دانشجویان و معاونت دانشجویی وزارت علوم وجود دارد این مسئله مورد بررسی قرار گیرد و بنده نیز به عنوان رییس کمیته آموزش عالی این موضوع را پیگیری می‌کنم.
رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قطعا کمیسیون آموزش و تحقیقات این موضوع را در دستور کار قرار می‌دهد گفت: اعلام این موضوع تقریبا از هفته گذشته زمانی که مجلس برای سرکشی به حوزه‌های انتخابیه تعدیل شد مطرح شده است که قطعا در دستور کار قرار دارد.
هروی ادامه داد: بالاخره در وزارت علوم یا باید بنیه علمی را بپذیریم یا رانت‌ خواری را. اگر قرار باشد رانت‌خواری را بپذیریم پس چرا دنبال بنیه علمی می‌گردیم؟ متاسفانه در سال‌های گذشته در وزارت علوم رابطه بر ضابطه ارجحیت داده شده است و مسوولین اسبق وزارت علوم به صراحت باید اینها را به ملت پاسخ دهند. رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: مسوولان وقت وزارت علوم باید در مورد موضوع ۳۰۰۰ دانشجوی بورسیه شده که گفته می‌شود نیمی از این تعداد غیرقانونی بوده است پاسخگو باشند.
جواد هروی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تشریح جزییات پرونده ۳۰۰۰ دانشجو دکترای بورسیه شده که وزارت علوم اعلام کرده در مورد نیمی از این تعداد دانشجوی بورسیه شده غیرقانونی این کار صورت گرفته است گفت: براساس گزارشی که رییس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم اعلام کرده است، طی سال‌های ۸۵ تا ۹۲، ۷۲۹ نفر به خارج از کشور اعزام شده‌اند که از این میان بیش از ۷۰ نفر در مقطع کارشناسی بودند که معدل زیر ۱۴ داشتند که این خلاف آیین‌نامه و تمام قواعد و ضوابط است.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین ۷۰ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد معدل زیر ۱۶ بودند و ۳۰۰۲ نفر بدون شرکت در آزمون، بورسیه دکترا شدند.
رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون‌ آموزش و تحقیقات مجلس خاطر نشان کرد: آنچه که دکتر صدیقی معاون وزیر علوم و رییس سازمان امور دانشجویان مستند به اسنادی که در سازمان وجود دارد گفته، طبیعتا نمی‌تواند غیر استنادی و غیر موثق باشد.
هروی تاکید کرد: باید مسوولان آن زمان، امروز پاسخگو باشند؛ در شرایطی که این مسئله رخ داده خیانت دیگر به این معنا نیست که بگوییم دست در جیب کسی کردند، لذا اینکه مدیری در یک مقطع زمانی کار خلافی انجام داده باید پاسخگو باشد.
وی افزود: به گفته مسوولان دستگاه امور دانشجویان هر دانشجویی که بورس خارج از کشور می‌شود قریب یک میلیارد تومان هزینه در بر دارد، ما چطور می‌توانیم یک میلیارد برای کسانی هزینه کنیم که صراحتا بر خلاف آیین‌نامه و دستورالعمل سازمان و یا وزارتخانه‌ای عمل کرده‌اند؟
نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: البته در این آمار حدود ۲۲۸ نفر مدل کارشناسی زیر ۱۴ و ۷ نفر حتی زیر ۱۲ بودند و این خلاف صریح آیین‌نامه و هر قانونی است. بنابراین اگر هر قانونی را ملاک قرار دهید این حق را نمی‌دهد که فردی را بورس از خارج از کشور کنید یا بالعکس که معدلش زیر ۱۲ باشد. در نتیجه این مسئله صراحتا غیرقانونی و زیر پا گذاشتن قانون در وزارت علوم بوده است.
رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش مجلس افزود: براساس آمارهایی که ارائه شده است اینگونه به نظر می‌رسد که مدیران وقت مسوولیتی را بر عهده گرفته و نتوانسته‌اند منطبق با قانون عمل کنند و به همین خاطر این آمار شرم‌آور را شاهد هستیم.
هروی ادامه داد: براساس آماری که ارائه شده حتی ۲۳۵ نفر معدل‌شان اعلام نشده است و یا ۳۲۵ نفر از افرادی که بورس شده‌اند فاقد شرایط سنی زیر ۳۳ سال بوده و بعضی نیز بدون سپردن سند محضری بودند و نیز بیش از ۲۵۰ نفر نیز تبدیل به داخل برایشان کار انجام شده که تعدادی نیز به دانشگاه علامه مربوط است؛ بنابراین خلاف آشکار صورت گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: معتقدم در این قضیه باید با توجه به اسنادی که در سازمان امور دانشجویان و معاونت دانشجویی وزارت علوم وجود دارد این مسئله مورد بررسی قرار گیرد و بنده نیز به عنوان رییس کمیته آموزش عالی این موضوع را پیگیری می‌کنم.
رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قطعا کمیسیون آموزش و تحقیقات این موضوع را در دستور کار قرار می‌دهد گفت: اعلام این موضوع تقریبا از هفته گذشته زمانی که مجلس برای سرکشی به حوزه‌های انتخابیه تعدیل شد مطرح شده است که قطعا در دستور کار قرار دارد.
هروی ادامه داد: بالاخره در وزارت علوم یا باید بنیه علمی را بپذیریم یا رانت‌ خواری را. اگر قرار باشد رانت‌خواری را بپذیریم پس چرا دنبال بنیه علمی می‌گردیم؟ متاسفانه در سال‌های گذشته در وزارت علوم رابطه بر ضابطه ارجحیت داده شده است و مسوولین اسبق وزارت علوم به صراحت باید اینها را به ملت پاسخ دهند.
 
ماجرا از کجا آغاز شد؟
اولین بار مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، با رونمایی از بورسیه‌های خارج از روال ارایه‌ شده در دولت‌های نهم و دهم، فصلی جدید از دامنه تخلفات دانشگاهی طی هشت‌ سال فعالیت دولت احمدی‌نژاد را رو کرد.
بر اساس آمار رسمی رئیس سازمان دانشجویان از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۲، در هشت‌ سال فعالیت وزارت علوم در دولت‌های محمود احمدی‌نژاد که با وزارت محمدمهدی زاهدی و کامران دانشجو همراه بود، ۷۳ دانشجو با معدل کار‌شناسی زیر ۱۴ و ۷۰‌ نفر دانشجو با معدل کارشناسی‌ ارشد زیر ۱۶ به دانشگاه‌های خارج از کشور اعزام شده‌اند. ۲۲۸‌نفر دانشجوی بورسیه خارج به داخل کشور با معدل کار‌شناسی زیر ۱۴ و ۳۰۵ دانشجو بورسیه خارج به داخل با معدل کارشناسی‌ ارشد زیر ۱۶ جذب دانشگاه‌های داخل کشور شده‌اند.»
همچنین «۲۳۵ ‌نفر دانشجوی بورسیه خارج از کشور به داخل کشور دارای معدل نامعلوم بوده‌اند و ۳۲۵‌ نفر دیگر نیز فاقد شرایط سنی برای بورس بودند و به عبارت دیگر، سن آنها بالای ۳۳ سال بوده است.»
پس از آن بود که سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: از وزارت علوم خواسته شده تا لیست دانشجویان بورسیه گرفته را طی دو هفته به مجلس و کمیسیون آموزش ارائه دهد.
یک روز پس از این واکنش روابط عمومی وزارت علوم در اطلاعیه ای درباره بورسیه خارج روال ۳۰۰۰ دانشجوی دکتری اعلام کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به برخورد قاطع با موارد غیر قانونی تاکید دارند. وزارت علوم با احترام و التزام کامل به تعهدات گذشته، در مواردی که تخلف صورت گرفته باشد، برخورد قانونی لازم را انجام خواهد داد. وزارت علوم با احترام و التزام کامل به تعهدات گذشته، در مواردی که تخلف صورت گرفته باشد، برخورد قانونی لازم را انجام خواهد داد.
 

No comments:

Post a Comment